Blog

Columbus Perstechnologie Vacuümpers

Sinds 1979 100% focus op vacuümpersen

Bedrijfsvoorstelling Columbus

Ook dit jaar bracht Klaas Lecluyse van Fleetwood een bezoek aan het hoofdkwartier in Linz waar Columbus zijn vacuümpersen niet alleen ontwikkelt, maar ook fabriceert. Alles gebeurt met de grootste zorgvuldigheid. Vooraleer een pers het EN-ISO 9001:2000 gecertificeerd fabriek van Columbus verlaat, werd deze onderworpen aan intensieve testen. Klaas werd tijdens zijn bezoek eens te meer hartelijk verwelkomd door stichter Günther Vetter en zijn dochter – huidig bedrijfsleider – Ruth.  

Klaas Lecluyse: “Het eerste jaar dat ik Columbus in België verdeelde, verkocht ik maar liefst 15 persen. Dat hadden ze in Oostenrijk absoluut niet verwacht van het kleine België. Hun vacuümpersen blinken op alle vlakken uit, waardoor potentiële klanten meteen enthousiast reageren wanneer ik hen de mogelijkheden demonstreer. Bij Columbus heerst er bovendien een enorme drive om de persen voortdurend te perfectioneren. Alleen zo word je wereldwijd marktleider en kan je deze positie ook behouden. Ze vinden zelf hun systemen uit, waardoor ze deze ook kunnen patenteren. Wat je bij Columbus krijgt aan toegevoegde waarde, vind je nergens anders.” 

 Technische ontwikkeling 

Klaas Lecluyse: “Ik heb tijdens mijn bezoek opnieuw lange tijd kunnen praten met Günther Vetter. Hij vond de techniek van het vacuümpersen uit en is stichter Columbus. De dagelijkse leiding is nu in handen van dochter Ruth. Toch blijft Günther heel nauw betrokken bij zijn geesteskind, vooral bij de verdere technische ontwikkeling. Hij is daarbij vooral nieuwsgierig naar de inzichten van verdelers en gebruikers. Het is een waar genot om met hem te praten. De man blijft gepassioneerd door zijn vakgebied.” 

Opgericht in 1979 

Het verhaal van Columbus start in 1979. Günther Vetter – derde generatie schrijnwerker – kwam op het geniale idee om met een eenvoudige vacuümzak en één sjabloon gelaagde werkstukken te herstellen. Iedereen stond versteld van de kracht van vacuüm. Günther Vetter: “Van schrijnwerker werd ik ontwerper, én van ontwerper groeide ik door naar uitvinder. Daarbij zocht ik steeds naar oplossingen om het leven van schrijnwerkers te vergemakkelijken. Dat geldt ook voor de vacuümzak. Ik zag dat veel schrijnwerkers problemen hadden met het creëren van buigingen en het verlijmen van onderdelen op een kromming. Dat nam bijzonder veel tijd in beslag. Met mijn vacuümzak wonnen ze veel tijd. Met één toestel konden ze buigen én verlijmen.”  

Van vacuümzak naar vacuümpers 

Een volgende stap was de ontwikkeling van een echte vacuümpers. Günther Vetter: “Om de bediening te vergemakkelijken én het persen nauwkeuriger te laten verlopen, zocht ik naar een alternatief voor de vacuümzak. Zo kwam ik uit op een echte pers, waarbij er een werkblad kwam en het te verbuigen stuk in een frame kon worden vastgeklikt. De pers werkt op basis van een elastische doek.”  

In een volgende fase kwam de opwarming.  Günther Vetter: “We ontwikkelden onze eigen verwarmingslade onder de pers om de verschillende materialen voor te verwarmen. Belangrijk was uiteraard om ook het persmembraan aan te passen, zodat het niet zou smelten door de hogere temperaturen.” 

Krachten tot 60 ton 

Stap voor stap ontwikkelde Columbus zijn vacuümpersen tot de veeleisende en hoogwaardige machines die ze vandaag aanbieden. KIaas Lecluyse: “Het is dankzij deze doorgedreven ontwikkeling met focus op kwaliteit en gebruiksgemak dat ze konden uitgroeien tot de wereldwijde marktleider. Vergeet niet dat zo’n pers krachten tot 60 ton te verwerken krijgt. Structureel zijn deze installaties superstevig. Sterk en betrouwbaar. Het zijn echte werkpaarden die een maximaal rendement bieden.” 

Nog meer nieuws van Fleetwood