Blog

Fezer R. Beck Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie Werktafel

“Een medewerker die uitvalt door rugproblemen, kost veel meer”

Vandermeeren Interieurs uit Veurne investeert in ergonomie voor ateliermedewerkers

Decennialang verkocht Vandermeeren Interieur meubels en deed het voor maatwerk beroep op een andere partij. Door te investeren in een eigen werkatelier biedt Vandermeeren nu ook interieurprojecten van eigen makelij. Bij de uitbouw van het werkatelier ging veel aandacht naar ergonomie. Zo werd bij Fleetwood een vacuüm tilarm van Fezer aangekocht en kwam er een ergonomische werktafel van R.Beck. Zaakvoerder Mathieu Vandermeeren is overtuigd van de absolute meerwaarde van deze investeringen. “Onze medewerkers verdienen de allerbeste bescherming en moeten kunnen werken in ergonomische werkomstandigheden. Een medewerker die voortdurend uitvalt voor rugproblemen kost veel meer dan de gedane investeringen.” 

Mathieu Vandermeeren zocht een oplossing voor het manueel tillen van zware houten platen op de zaagmachine. “Zoiets belast serieus de rug”, vertelt hij. “Bovendien moest dit telkens met twee personen gebeuren, wat uiteraard het werkproces vertraagt. Het kan ook altijd eens voorkomen dat je er in het atelier alleen voor staat.”

Mathieu Vandermeeren vergeleek meerdere mogelijkheden van verschillende leveranciers. “De combinatie van de vacuüm tilarm van Fezer met Klaas van Fleetwood als aanspreekpunt was voor ons perfect. Fezer biedt technisch een uitstekende oplossing. Zo hebben we meerdere systemen uitgeprobeerd, waarbij Fezer duidelijk een beter gebruiksgemak bood. Klaas zorgde bovendien voor een snelle offerte en een persoonlijke opvolging van onze vragen. ij Hij  Hij is ons rechtstreeks en persoonlijk contactpersoon, wat een totaal ander gevoel geeft dan samenwerken met een grote, logge firma.”

Klaas Lecluyse van Fleetwood kwam meermaals langs voor installatietips. “Samen hebben we bekeken waar en hoe we de tilarm het best konden monteren. Het was bijzonder fijn dat Klaas met ons meedacht en vanuit zijn expertise andere invalshoeken aanreikte.” Dat Vandermeeren met Fezer de juiste keuze maakte, wordt elke dag bewezen. “De vacuüm tilarm wordt vrijwel continu gebruikt. We kunnen hem niet meer missen.”

Ergonomische werkbank R.Beck

Naast de vacuüm tilarm investeerde Vandermeeren ook in een ergonomisch werkbank van R.Beck. “Wij voeren in het werkatelier de voormontage van onze kasten meestal uit vanop de zijkant”, zo vertelt Mathieu. “Daardoor moesten onze medewerkers vaak op hun knieën werken of een ladder gebruiken. In beide gevallen is het ergonomisch niet optimaal. Bovendien leidde het gebruik van de ladder tot tijdsverlies.”

Dankzij de ergonomische werkbank is dat voorgoed verleden tijd. “We verhogen of verlagen nu eenvoudig de werkbank waardoor je altijd op dezelfde aangename hoogte werkt. Ergonomisch is dat uiteraard een pak beter. Ook dit helpt onze medewerkers om zichzelf te sparen. Als iemand regelmatig uitvalt door te zware belasting leidt dat niet alleen tot problemen voor de betrokken medewerker zelf. De bedrijfskosten lopen hoog op en we halen onze planning niet meer. Op die manier levert een investering in ergonomie tevreden en gezonde medewerkers op én betaalt deze zich financieel dubbel en dik terug.”

Nog meer nieuws van Fleetwood