Blog

Fezer Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie

“Werk gebeurt nu door één medewerker. Tweede persoon hoeft niet meer te tillen”

Vacuümheffer en -montagetafel van Fezer ‘verlichten’ de werkvoorbereiding bij Dak Plus

Dak Plus uit Westerlo investeerde in een vacuümheffer van Fezer voor het tillen en verplaatsen van VELUX dakramen in het eigen werkatelier. Om de vereiste accessoires op een ergonomische manier te monteren, wordt vervolgens een vacuümmontagetafel gebruikt. “Het is bijzonder fijn om samen te werken met een leverancier als Fleetwood”, zo stelt zaakvoerder Johan Vandebuerie van Dak Plus. “Klaas denkt als volwaardige partner volledig met ons mee én stelt op maat van onze behoeftes de juiste oplossingen voor.”

Dak Plus uit Westerlo specialiseert zich volledig in het plaatsen van VELUX dakramen. Dit dakbedrijf beperkt zich niet tot een vakkundige plaatsing. Eigen daglichtadviseurs geven ter plaatse het juiste advies. Het bedrijf ontwikkelde een eigen VELUX calculator, waarmee klanten online zelf een volledig gepersonaliseerde offerte samenstellen.

Voorbereiding in werkatelier

De voorbereiding in het werkatelier ging vroeger gepaard met het tillen en verplaatsen van de zware VELUX ramen. Zaakvoerder Johan Vandebuerie: “Om de plaatsing van onze VELUX ramen zo efficiënt en foutloos mogelijk te laten verlopen, voorzien we een uitgebreide werkvoorbereiding in ons eigen atelier. We halen elke VELUX raam uit het verpakkingskarton. Na een uitgebreide controle monteren we zorgvuldig de vereiste accessoires.”

Transportbok in bestelwagen

Alle klaargemaakte ramen voor een bepaalde opdracht zetten de medewerkers van Dak Plus vervolgens plaatsingsklaar op een transportbok. Johan Vandebuerie: “Deze geladen transportbok past perfect in onze bestelwagens. Zonder risico op beschadiging rijden we zo met de kant-en-klare dakramen naar de klant. Het spreekt voor zich dat we met deze aanpak een grote tijdswinst realiseren op de werf. Omdat de werkvoorbereiding in de beste omstandigheden gebeurt, vermijden we beschadigingen en technische fouten door verkeerde of slecht geplaatste accessoires.”

Vacuümheffer

Om het uitpakken en monteren van de dakramen efficiënter en meer ergonomisch te laten verlopen, zocht Johan Vandebuerie naar mogelijke oplossingen. “Een vacuümheffer aankopen stond al lang op mijn agenda”, zo vertelt Johan Vandebuerie. “Omdat het om een serieuze investering gaat, wilde ik absoluut de juiste keuze maken. Ik was dan ook al twee à drie jaar aan het rondkijken. Toen ik met Fleetwood in contact kwam, voelde ik meteen dat ik juist zat. Klaas begreep direct onze behoeftes en dacht mee over de mogelijke oplossingen. Dat gaf me een bijzonder groot vertrouwen. Dankzij de volledige ontzorging en naservice werd dit goede gevoel ook volledig bevestigd.”

Door één medewerker

De investering om de dakramen in het werkatelier met vacuümkracht te tillen en te verplaatsen, biedt heel wat voordelen. Johan Vandebuerie: “Vroeger gebeurde dit nog manueel door telkens twee personen. Dankzij de tiloplossing van Fezer lukt dit nu probleemloos door één medewerker. Hij tilt met vacuümkracht het raam op én legt deze op een montagetafel. Ook deze bevat vacuümzuigers zodat het dakraam moeiteloos en zonder risico op beschadigingen kan gekanteld en gedraaid worden om accessoires te installeren. Deze combinatie van tilarm en vacuümstand voldoet perfect aan onze noden. Alles werkt bijzonder gemakkelijk, het systeem wijst zichzelf uit.”

Ergonomische voordelen

Ook ergonomisch maakte Dak Plus een enorme stap voorwaarts. “De ramen moeten niet langer manueel getild en verplaatst worden. We spreken hier toch over gewichten van 75 tot 100 kilogram. Dankzij de uiterst verstelbare montagetafel hoeft er ook niet langer op de knieën gewerkt te worden. Elke medewerker ziet de meerwaarde van deze investering in en werkt bijzonder graag met onze vacuümtoestellen. Sindsdien is deze werkpost bijzonder populair”, zo besluit Johan Vandenbuerie.

Nog meer nieuws van Fleetwood