Blog

Osama Vlak verlijmen

“Absolute kwaliteits- én levergarantie. Bovendien besparen we op onze lijm”

Unidoor investeert in een automatische lijminstallatie van Osama

De investering in een automatische lijminstallatie van Osama betekent een mooie stap voorwaarts voor Unidoor uit Dessel. De aankoop maakt deel uit van een ambitieus investeringsplan. “Dankzij onze eigen lijmstraat hebben we nu absolute leverbetrouwbaarheid voor onze opgelijmde materialen, zijn we zeker van de vereiste topkwaliteit én beschikken we over eindeloze flexibiliteit om te verlijmen voor bijzondere projecten”, zo vat zaakvoerder Lieven Van Praet samen.

Unidoor uit het Kempense Dessel werkt voor houtbewerkers, keukenbouwers en interieurinrichters. Deze professionals vertrouwen op Unidoor voor het maken van keuken- en kastdeuren, werkbladen, tafels, meubels en ander maatwerk. “Tot voor de investering in de eigen lijmstraat van Osama verlijmden we manueel of kochten we de opgelijmde extern platen aan. Onze kwaliteitslat ligt bijzonder hoog. De afgelopen twintig jaar was het dan ook een permanente zoektocht naar een externe leverancier die de nodige platen tijdig kon leveren aan de vereiste constante kwaliteit. Daardoor deden we de speciale stukken zelf en vertrouwden we op leveranciers voor het standaardmateriaal.”

Eigen lijminstallatie

Toen tijdens de coronacrisis zelfs voor de standaardplaten de levergarantie in het gedrang kwam, besloot de zaakvoerder te investeren in een eigen lijmstraat. Lieven Van Praet: “Ik had al enkele jaren de lijminstallaties van OSAMA op het oog. Ik leerde de mogelijkheden en de kwaliteiten van dit merk kennen tijdens een vakbeurs in Hannover. Toen ik later ontdekte dat Klaas Lecluyse van Fleetwood dealer was voor België, ben ik met hem in gesprek geraakt. Je merkt al snel dat hij weet waarover hij praat. Hij is niet zomaar een verkoper, maar geeft waardevolle adviezen. Zijn tips waren steeds to the point en kwamen bij de ingebruikname van de installatie bijzonder goed van pas.”

Intensief gebruik

De nieuwe lijmstraat wordt intensief gebruikt. “Sinds de komst ervan gebeuren alle verlijmingen in eigen huis, zowel voor de standaardplaten als de speciale stukken. We brengen de lijm niet meer manueel op met de handroller. Hierdoor verbruiken we minder lijm en is de lijmopbrengst constant. In vergelijking met manueel oplijmen ligt het risico op lijmdoorslag dan ook veel lager. Deze besparingen dragen ook bij tot ons streven naar een duurzame bedrijfsvoering met minder gebruik van grondstoffen.”

Aansluiten op de vlakke pers

De automatische lijninstallatie die werd geplaatst, sluit naadloos aan op de bestaande persinstallatie. “De platen worden eerst ontstoft. Vervolgens gaan ze door de lijmwals. Een vel fineer ligt al klaar, waarna de plaat er gecontroleerd op wordt geplaatst. Vervolgens komt de tweede vel op de bovenzijde. Via een transportband schuift het verlijmde stuk zonder manueel op te tillen naar onze bestaande persinstallatie. Na de eerste warme persing volgt nog een koude persing. Uiteindelijk blijft elk verlijmd stuk twaalf uur in de persen.”

Ambitieuze investeringsplannen

De investering in de lijminstallatie paste perfect in de ambitieuze toekomstplannen van Unidoor. “Wij combineren een maximale automatisering met het vakmanschap van onze medewerkers”, zo licht Lieven Van Praet toe. “Hierdoor staan we sterk in het bijzondere maatwerk. Voor onze machines is niets te klein, te groot, te breed, te smal of te kort. Flexibiliteit staat centraal bij al onze investeringen. Naast de automatische lijminstallatie van OSAMA investeerden we ook stevig in andere geautomatiseerde machines, zoals een nieuwe opdeelzaag en een kantenlijmer. Als kroon op het werk jaar verhuizen we volgend jaar naar een nieuwbouw.”

Nog meer nieuws van Fleetwood