Blog

Fezer Hefsystemen Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie

“Hogere werkvreugde, meer efficiëntie én geen rugproblemen”

Bervan Interieuratelier investeert op tal van vlakken in een ergonomisch werkatelier

Vele jaren verplaatste Bervan Interieuratelier met een heftruck zware platen voor verdere bewerking naar de opdeelzaag. “Om de platen om te draaien, moesten we telkens de bediener van de CNC-machine van zijn werkpost halen”, zo vertelt zaakvoerder Tom Vandewege. Sinds kort worden hiervoor vacuümhefkracht en een tilarm van Fezer ingezet. “Ergonomisch én véél efficiënter”, zo beoordeelt Tom. Daarnaast liet Bervan Interieuratelier twee in hoogte verstelbare ergonomische werktafels van R.Beck plaatsen én werden verrolbare stapelkarren aangekocht. “Topinvesteringen die we eigenlijk sneller hadden moeten doen.”

Bervan Interieuratelier uit Tielt vertaalt de ontwerpen en ideeën van interieurarchitecten en klanten naar technische tekeningen en brengt deze in de praktijk. Alles wordt zelf vervaardigd in het eigen werkatelier en met eigen vakmensen zorgvuldig geplaatst. Het interieurbedrijf specialiseert zich in volledige wooninrichting met maatmeubilair. Ook de inrichting van kantoren, winkels en horecazaken behoort tot de mogelijkheden.

Aangename samenwerking

“Wij kennen Klaas al van samenwerkingen in het verleden”, zo vertelt Tom Vandewege. “Toen hij startte met Fleetwood kwam hij zichzelf spontaan bij ons voorstellen. We hadden toen een fijn gesprek. Later ontmoetten we hem opnieuw op een beurs waar hij een vacuüm hefsysteem presenteerde. Onze interesse was meteen gewekt. Al vele jaren gebruikten we een heftruck om de platen naar onze opdeelzaag te verplaatsen. Soms moesten de platen omgedraaid worden. Dit betekende telkens opnieuw heel wat hef- en sleurwerk, waarbij de bediener van de CNC-machine er extra moest bijgehaald worden. Dat was uiteraard niet efficiënt.”

Tillen, kantelen en draaien

Bervan Interieuratelier besloot te investeren in een tilarm van Fezer. De arm tilt niet alleen de platen, er kan ook gekanteld en gedraaid worden. “We hebben er nog geen seconde spijt van gehad. De medewerkers vinden het de max. Het toestel van Fezer is superhandig om te bedienen. Er moet nooit meer gesleept en getild worden, wat rugbelasting voorkomt. Ook de kwaliteit ging omhoog. Vroeger liepen we door de schuifbewegingen risico’s op krasjes. Dat is nu verleden tijd.”

Multifunctioneel gebruik

De tilarm wordt ook voor andere opdrachten gebruikt dan het tillen naar de opdeelzaag en omdraaien. “Wanneer grotere onderdelen verzaagd zijn, kunnen we ze ook stuk voor stuk met de tilarm op de kar plaatsen. Een plaat die recht tegen de rekken staat, draaien we met de tilarm waarna we ze netjes platleggen. We gebruiken de tilarm zo multifunctioneel mogelijk.”

Ergonomische werktafel

Samen met de tilarm investeerde Bervan Interieuratelier ook in een eerste ergonomische werktafel. “Iedereen wordt een jaartje ouder. Bij het monteren van de meubels op een vaste werkbank zag ik soms medewerkers op hun knieën zitten om onderaan te werken, of heel veel moeite doen om bovenaan schroeven vast te zetten. Met een in hoogte verstelbare werktafel is dat verleden tijd. Nu kunnen we overal vlot en probleemloos aan om een kast te monteren. Om uiteindelijk grote gemonteerde stukken van de werktafel te tillen, plaatsen we de werkbank op de laagste stand en hoeven we amper te tillen. Al die verbeteringen zijn niet alleen goed voor de ergonomie, ze verhogen ook de efficiëntie op de werkvloer.”

Tweede ergonomische werktafel

Na de eerste ergonomische werktafel volgde al snel een tweede. “Toen er een nieuwe medewerker in de montage kwam, zagen we meteen dat de vaste werktafel niet paste. Door de grootte van de medewerker werden er blokken onder vaste werktafels geplaatst. Deze werden er af en toe terug van onder gehaald. Dat was niet te doen, waardoor we meteen beslisten om in een extra ergonomische in hoogte verstelbare werktafel te investeren.”

Verrolbare karren

Een andere aankoop bij Fleetwood om de efficiënte op de werkvloer te verbeteren, zijn verrolbare karren. Tom Vandewege: “In plaats van alles op elkaar te stapelen, kunnen we dankzij deze insteekbare karren de verschillende werkstukken correct horizontaal voorsorteren. De karren zijn bovendien inschuifbaar, waardoor ze weinig plaats innemen als we ze niet gebruiken. Voor langere werkstukken plaatsen we meerdere karren naast elkaar.”

Meer dan geld waard

Een tilarm van Fezer, twee ergonomische werkbanken en verrolbare rekken. Tom Vandewege spreekt van serieuze, maar weloverwogen investeringen. “Voortdurend zoek ik naar manieren om onze productie en werkprocessen efficiënter te maken. Met deze investeringen bereik ik zelfs twee doelen: efficiëntie en medewerkerstevredenheid. De werkvreugde die het op de werkvloer oplevert, is groot. Onze medewerkers waarderen enorm onze inspanningen. Ze kunnen hun ergonomische hulpmiddelen trouwens niet meer missen. Achteraf denk je uiteraard: ‘we hadden de stap sneller moeten zetten’. Maar dat weet je pas als je zelf de voordelen ervaart.”

Nog meer nieuws van Fleetwood