Blog

Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie

Maatwerk voor vacuüm hefsysteem biedt talrijke mogelijkheden

Voor de inrichting van het nieuwe werkatelier zocht Interieurbouw Van Laer uit Grobbendonk naar een vacuüm hangbaansysteem met telescopische brug voor het efficiënt en ergonomisch tillen van plaatmateriaal. “Dit hangbaansysteem van Fezer functioneert parallel aan het automatisch platenmagazijn”, zo vertelt Klaas Lecluyse van Fleetwood. “In nauwe samenwerking met de medewerkers van Van Laer stonden we in voor het ontwerp en de installatie.”

Interieurbouw Van Laer investeerde doorheen de jaren fors in de automatisering van het machinepark. Door de groei van de bedrijfsactiviteiten verhuisde deze interieurbouwer recent naar een nieuw productieatelier. “Deze verhuis bood de kans voor een herschikking van alle machines en een ergonomische inrichting”, zo vertelt Klaas Lecluyse. “Zo beschikt Van Laer op de nieuwe locatie over een volautomatisch platenmagazijn van 8 op 25 meter. Dit ligt volgestapeld met platen, waarbij elke plaat eenvoudig kan worden opgevraagd waarna deze automatisch met een grijparm op de machine wordt neergelegd. Méér efficiëntie en ergonomie op het werk is moeilijk haalbaar.”

Parallel hangbaansysteem

In sommige situaties moeten de platen evenwel meteen verwerkt worden, waardoor een tussenstap in het automatisch platenmagazijn tijdverlies veroorzaakt. Bovendien is de afhankelijkheid van het automatisch platenmagazijn enorm. Als dit niet meer functioneert, dreigt de productie stil te vallen of moet alle platen manueel over grote afstanden getild en verplaatst worden. “De zaakvoerder vroeg aan Fleetwood om parallel aan het automatisch platenmagazijn een hangbaansysteem uit te werken. Met een vacuüm heftechniek moest dit hangbaansysteem alle platen rechtstreeks vanaf de stapelplaats naar de opdeel- en freesmachine kunnen brengen.”

Vacuüm heftechniek

Terwijl het automatisch magazijn de platen via de achterzijde van de machines aanlevert, werkt het door Fleetwood geïnstalleerde hangbaansysteem via de voorzijde. Dit vacuüm hefsysteem bestaat uit een hangbrugsysteem van 15 meter lang, tegen het plafond gemonteerd met drie profielen. De brug met telescopische arm meet 12 meter breed. Klaas Lecluyse: “Hierdoor kunnen we een bijzonder grote oppervlakte bestrijken om de platen via de vacuümtechniek snel, en efficiënt ergonomisch te tillen en te verplaatsen. Eén medewerker pikt de plaat op en legt deze neer waar hij maar wilt. Onze leverancier Fezer is niet alleen sterk in kant-en-klare vacuüm hefsystemen, ook maatwerk zoals een hangbaansysteem behoort perfect tot de opties. Fezer levert telkens een totaalsysteem, inclusief alle opties en toebehoren.”

Nog meer nieuws van Fleetwood

  • All
  • Fezer
  • Hebor
  • Hefsystemen
  • Kantenfrees
  • Vacuümheftechniek
  • Werkplaats-ergonomie
  • Werktafel