Blog

Werkplaats-ergonomie Werktafel

“Heel wat gewicht van onze schouders”

De Wendolifr kantelt en draait zware platte lasten bij Demonie Hout

De Wendolift van BARTH Maschinenbouw neemt letterlijk heel wat gewicht van de schouders bij Demonie Hout uit Staden-Westrozebeke. Deze schrijnwerkerij specialiseert zich in authentiek vakmanschap voor de realisatie van hoofdzakelijk bijgebouwen, carports, ramen, deuren en poorten. Zaakvoerder Jeroen Demonie: “Wij werken veel met massief hout. Dikwijls moeten we loodzware deuren, poorten en ramen omdraaien tijdens het bewerken. Dankzij onze Wendolift gebeurt dat niet langer met spierkracht.”  

Zaakvoerder Jeroen Demonie nam samen met zijn zus Eveline enkele jaren geleden de familieschrijnwerkerij over. Vader en moeder blijven nauw betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen. Het team bestaat in totaal uit vijftien medewerkers. Het eigen werkatelier vormt het kloppende hart van dit familiebedrijf. Hier gebeuren alle zaagwerken en voorbereidingen vooraleer ter plaatse de montage en afwerking volgt. 

Puur vakmanschap 

De realisaties van Demonie Hout mogen meer dan gezien worden. Stuk voor stuk zijn het echte parels en staaltjes van puur vakmanschap. Prachtige authentieke eikenhouten bijgebouwen, poolhouses of carports nemen je – samen met de bijpassende ramen, deuren en poorten – meteen mee terug in de tijd. Daarnaast voert Demonie ook strakke en moderne projecten uit. In elk geval gaat het om veel en zwaar tilwerk in het werkatelier.  

Tilwerk verlichten 

Om dit tilwerk te verlichten werd de hulp ingeroepen van Klaas Lecluyse van Fleetwood. Jeroen Demonie: “We wisten dat Klaas geen pure verkoper is, maar bedrijven écht wilt helpen om ergonomisch te werken. We hebben hem onze situatie getoond en gevraagd naar de mogelijkheden om het zware draaiwerk te verlichten. Eerst dachten we zelf aan een takellift om zware materialen op karren te kunnen leggen.  Klaas is na het plaatsbezoek op zoek gegaan en heeft verschillende opties geanalyseerd. Uiteindelijk stelde hij de Wendolift van BARTH Maschinenbouw, precies omwille van de veel voorkomende kantelbewegingen. Zo kunnen we de zware deuren, poorten of ramen gemakkelijk aan de twee kanten bewerken.”  

Lasten omdraaien 

De Wendolift is een werktafel die specifiek ontworpen is om zware deuren, ramen, poorten en andere platte lasten om te draaien. Jeroen Demonie: “Naast het draaien is de Wendolift als werktafel ook in hoogte verstelbaar. Daardoor kan iedereen er mee werken. Terwijl we vroeger soms met twee tot vier man een zwaar stuk moesten draaien voor verdere bewerking, gaat dit nu meestal alleen of soms met twee. Het sleur- en tilwerk is enorm gedaald. Ik sta vaak zelf nog in het werkatelier én voel ook het verschil. Bij ons zijn het vooral veel buitendeuren. Deze wegen een pak zwaarder dan deuren voor binnen. Gelukkig hebben we nog geen collega’s met zware rugklachten. Voorkomen is altijd beter dan genezen.” 

Rolkarren op maat 

Naast de Wendolift werd ook geïnvesteerd in rolkarren op maat. “Ook deze heeft Klaas voor ons bedacht en uitgewerkt. Deze in hoogte verstelbare rolkarren kunnen we gebruiken om de stukken van de Wendolift naar de lakkerij te vervoeren of voor het opspuiten, afwerken en schilderen. De karren garanderen hiervoor de ideale hoogte.” 

Rolbrug op komst? 

Voor de toekomst denkt Jeroen Demonie nog aan de installatie van een rolbrug. “Ook hiervoor ben ik met Klaas in overleg. We spreken opnieuw over een serieuze investering en gaan dan ook niet over één nacht ijs. In elk geval zijn we zeker dat als Klaas een oplossing voorstelt het ook effectief een toegevoegde waarde biedt. We kennen hem als een eerlijke partner die correct advies geeft. Hij verkoopt ons niets wat niet past of helpt.” 

Nog meer nieuws van Fleetwood