Blog

Fezer Hefsystemen Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie

Tomboy kiest voor rugvriendelijke oplossing

Tim (rechts) ging te rade bij Klaas Lecluyse (links) voor voor een ergonomische oplossing – Foto: Schrijnwerk Magazine

Ergonomisch heffen met de Fleetwood Easylifter

Ergonomie is een prioriteit in de interieurbouw. Niet alleen voor het comfort en de gezondheid van de vakmensen, ook omwille van de productiviteit. Tim Tomboy, zaakvoerder van Tomboy, koos met de Fleetwood EasyLifter voor een rugvriendelijke oplossing om zo nog vele jaren zijn vak uit te kunnen oefenen.

Nood aan ergonomie

Tim Tomboy is al jaren actief in de interieurbouw en meubelmakerij. Hij vertelt: “Wij zijn gespecialiseerd in maatwerkmeubilair, keukens en kasten op maat van de klant.” Het tillen van zware materialen werd intensief, zeker zonder personeel. “Vroeger deed ik dat handmatig, en er is niemand om me te helpen met de zware materialen”, vult hij aan. Kortom: niet alleen ongezond, maar ook inefficiënt. De oplossing kwam er met de Fleetwood EasyLifter vacuümheffer. Tim ging hiervoor te rade bij Klaas Lecluyse, zaakvoerder van Fleetwood. Klaas benadrukt het belang van ergonomie in de schrijnwerkerij. “Zo blijft het personeel lang in dienst”, stelt hij.

Opsteker voor productie

Ook Tims productie wordt er gemakkelijker op. “Ik kan zware platen aan een sneller tempo op mijn zaag- en CNC-machines plaatsen”, legt hij uit.

Tim kan de platen sneller op de machines plaatsen – Foto: Schrijnwerk Magazine

Totaalpakket dankzij Fleetwood en Fezer

De juiste positie

Tim prijst de aanpak van Fleetwood: “Klaas is zelf komen kijken om te zien waar we de installatie zouden plaatsen.” Tim dacht eerst aan een andere positie, maar Klaas overtuigde hem om de vacuümheffer ergens anders te zetten. De Fleetwood zaakvoerder benadrukt: “Ik argumenteer steeds waarom: ik kan enkel adviseren, de klant beslist.” Dit met de bedoeling om het vacuümheftoestel optimaal, op zoveel mogelijk plaatsen te kunnen inzetten.

Klaas kwam persoonlijk kijken om te zien waar de machine zou komen – Foto: Schrijnwerk Magazine

Modulair

Tim waardeert de flexibiliteit van Fleetwood en de modulaire toepassingen van fabrikant Fezer. Klaas overloopt de modules met de klant. “Bepaalde toepassingen kunnen achteraf nog worden bijgeplaatst, of aangepast”, verduidelijkt hij. De Fleetwood EasyLifter basismodule beschikt over een capaciteit van 140 kilogram en is uitbreidbaar. De basis bestaat uit een vier meter hoge paal en een zwenkarm van zes meter. Ook deze zijn aanpasbaar volgens de situatie.

Handige opties

“Zo kon ik kiezen voor een handgreeplengte die navenant is aan mijn plaatlengtes”, stelt Tim. De bediening met één hand vindt hij handig: “Hierdoor kan ik de plaat sturen met de andere hand.” De aan- en uitknop bevindt zich aan de handgreep. “Ik hoef niet naar de paal te lopen om de machine in en uit te schakelen”, meldt hij. De Fleetwood EasyLifter is voorzien van een ontluchtingsklep. “Het toestel laat het blad zelf los; je hoeft het niet handmatig los te wringen”, legt Tim uit. Dankzij de kantelmodule kan je de plaat negentig graden draaien om op een kar te zetten of te controleren op krassen. De handgreep is tevens voorzien van een draaiknop waarmee je de snelheid bij op- of neerwaartse armbewegingen kan regelen. “Zo vliegen de lichtere platen niet ineens omhoog.”

Dankzij de kantelmodule kan je de plaat op een kar zetten – Foto: Schrijnwerk Magazine

Toekomstmuziek

De Fleetwood EasyLifter spaarde niet alleen Tims rug, maar tilde ook de efficiëntie en het maatwerk van Tim naar een hoger niveau. De Tomboy zaakvoerder is optimistisch en toekomstgericht: “Ik denk dat er nog heel wat samenwerkingen in zullen zitten met Fleetwood.”

Nog meer nieuws van Fleetwood