Blog

Columbus Perstechnologie Vacuümpers

“Ronde en gebogen vormen bijzonder populair in de interieurbouw”

Kempa uit Herentals investeerde in twee vacuümpersen van Columbus

Om sneller en beter in te spelen op de groeiende vraag van zijn professionele klanten – schrijnwerkers, keukenbedrijven en interieurbouwers – naar ronde en gebogen vormen, investeerde Kempa een tweetal jaar geleden in een vacuümpers van Columbus. Na een eerste kleinere pers kwam al snel een tweede groter model. Zaakvoerder Paul Maeyninckx is uitermate tevreden. “Ronde en gebogen vormen zijn momenteel bijzonder populair in de interieurbouw. In vergelijking met de traditionele methode kunnen we nu veel sneller werken én leveren we exact de vereiste radius. Bovendien is het nu ook mogelijk om ronde deuren te maken, waardoor we extra nuttige ruimte creëren. Als toeleverancier voor interieurprofessionals moet het tot op de kleinste afmetingen correct zijn.”

Kempa uit Herentals is minder gekend bij het grote publiek. Des te meer geniet het bedrijf naam en faam bij professionele interieurbouwers, keukenbedrijven en schrijnwerkers. Met momenteel een 45-tal medewerkers legt Kempa zich volledig toe op het aanleveren van maatwerk in hout aan interieurprofessionals. Het klantenbestand varieert van kleinere schrijnwerkers tot de gekende keukenbouwers. Naast een volledig uitgeruste schrijnwerkerij beschikt Kempa over een eigen lakkerij.

Uitgebreid machinepark

Paul Maeyninckx: “Als allround toeleverancier van maatwerk in hout aan de interieursector moeten we een zeer uitgebreid en modern machinepark hebben. We zijn geen nichespeler, maar bieden het volledige pakket aan mogelijkheden, inclusief lakwerk. Tot enkele jaren geleden creëerden we op de traditionele manier maatwerk met ronde en gebogen vormen. Dit betekende dat we een werkstuk met klemmen een bepaalde tijd moesten vastzetten tussen een mal en een contramal. Zo persten we de gewenste vorm. Afhankelijk van de dikte van het werkstuk moest je eerst een contramal aanmaken. Bovendien was het niet altijd evident om exact de gewenste radius te bereiken. Het spreekt voor zich dat dit allemaal extra tijd vroeg. 

Rolls Royce van de persen

Al een tijdje sluimerde het idee om te investeren in een vacuümpers van Columbus. Paul Maeyninckx: “Als je investeert, moet je kiezen voor kwaliteit. Op vlak van vacuümpersen met membraan bestaan er geen betere oplossingen dan Columbus. Het is de Rolls Royce van de persen. Na wat extra research was ik hiervan meer dan overtuigd. Toch duurde het nog even vooraleer een eerste investering volgde. Uiteindelijk waren het onze commerciële medewerkers die me overtuigden om effectief de stap te zetten naar een eerste pers. 

Een kleiner model

Als eerste investering koos Kempa voor een kleiner model. “Het vergt wat oefening en behendigheid om met het membraan exact de buiging of ronde vorm te creëren die je wilt bereiken. Daar heb ik me persoonlijk op toegelegd, een soort hobbyproject zeg maar. Om alle potentieel uit deze machine te halen, heb je wat knowhow nodig. Zo kan ik niet alleen gebogen vaste vormen maken, maar ook gebogen deuren. Hiermee verliezen we geen opbergruimte. Als je het eenmaal onder de knie hebt, werkt het fantastisch. Vervolgens gaf ik deze kennis en ervaring door aan mijn medewerkers, zodat ook zij het beoogde resultaat perfect kunnen bereiken. Op dat vlak is het bijzonder fijn dat Klaas van Fleetwood graag zijn kennis deelt. Hij geeft tal van tips en weetjes om de persen optimaal te gebruiken. Hij komt op heel wat plaatsen en kan op die manier de opgedane ervaring binnen de sector delen. 

Capaciteit bereikt

Al snel werd de eerste pers bijzonder intensief gebruikt voor een brede waaier opdrachten. “Een ronde of gebogen vorm persen doe je niet op enkele minuten. Het werkstuk moet een tijdje in de pers blijven zitten. Omdat ronde en gebogen vormen momenteel bijzonder populair zijn in de interieurwereld, zaten we met één pers bijzonder snel aan onze maximumcapaciteit. Bovendien kregen we ook regelmatig vragen voor ronde vormen of buigingen van grotere interieurelementen. Als toeleverancier moeten we uiteraard de volledige range aankunnen.” 

Leveren wat de klant vraagt

Na het kleinere model werd eind 2023 geïnvesteerd in een tweede, grotere vacuümpers. “Hiermee zijn we volledig gewapend om aan de groeiende vraag naar ronde en gebogen vormen te voldoen. Als professionele toeleverancier zijn wij niet de trendsetter in de markt, maar leveren we wat de klant vraagt. Ik beklaagde me deze investeringen nog geen seconde. De persen van Columbus zijn betrouwbaar, garanderen precisie en bieden ons zo een maximaal rendement.” 

Nog meer nieuws van Fleetwood