Blog

Fezer Hefsystemen Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie

Duitse pionier in vacuümheftoestellen krijgt vaste voet in België

© Metallerie

Fleetwood exclusieve Belux partner Fezer

Ergonomie en efficiëntie zijn essentieel op elke werkvloer, zeker wanneer het aankomt op het verplaatsen van metalen werkstukken van de ene plek naar de andere. Metaalbedrijven Rocomet en Shapes Metalworks getuigen over de samenwerking met Fleetwood en Fezer.

Bedrijfszekerheid

Efficiëntie

Christophe Rosseel, zaakvoerder bij Rocomet uit Menen, is gespecialiseerd in maatwerk, poorten, trappen en stalen deuren. Hij schafte als jonge ondernemer bij Fleetwood zijn eerste VacuBoy vacuümheffer van Fezer aan. Het merk staat al decennialang garant voor Duitse topkwaliteit. “We overwogen een magneetsysteem, maar die kan je niet vanop afstand bedienen”, stelt hij. Er is ook de aanwezigheid van metaalpoeder rond de magneet. “Het poeder zorgt ervoor dat het magnetische veld vermindert”, verklaart hij. Zo was de keuze voor de vacuümheffer snel gemaakt. “We werken sindsdien veel sneller”, besluit hij.

Plug & play

De vacuümheffer wordt geleverd in een houten kist. Een halfuur na het uitpakken kon Christophe aan de slag. “Je hangt het aan de kolomkraan, steekt het in het stopcontact en klaar”, stelt hij.

Controlemeter

Een controlemeter houdt het restvacuüm in de gaten. De vacuümwaarde in de buizen wordt steeds gemeten. Er is een minimum aan onderdruk nodig om de platen aan te zuigen, essentieel voor de veiligheid en de werking. “Bij onvoldoende restvacuüm geeft de meter een signaal”, besluit Christophe.

Aanpasbaar

Christophe kan de zuigers aanpassen naargelang het werkstuk: “Ik kan ze afzonderlijk afschakelen of verplaatsen naar de buitenkant.” Dit gebeurt wanneer een stuk uit de plaat weggehaald is. Hij kan de zuigkracht ook verdelen. “Zo sluit ik bepaalde units af om het vacuüm te verdelen over andere zuigers”, voegt hij eraan toe.

Op maat

De Fezer-vacuümheffers worden gepersonaliseerd. “Er zijn geen standaardmodellen, wel standaardlijnen met elementen op maat”, legt Fleetwood-zaakvoerder Klaas Lecluyse uit. En dat zowel naar hefgewicht als afmetingen. “Mijn vraag was 6 op 2 meter en 1.500 kg”, treedt Christophe bij.

Ergonomie

Niet alleen de efficiëntie van de VacuBoy was doorslaggevend voor Christophe, maar ook de ergonomie. “Ik ben jong, nu moet ik voor m’n rug zorgen. Niet wanneer die kapot is”, verklaart hij.

Vlotte communicatie

Snel antwoord

Shapes Metalworks uit Gullegem is gespecialiseerd in plaatbewerking, laswerk en verspaning. Het beschikt al meer dan 30 jaar over toestellen van Fezer en is nu tevreden met Fleetwood als vast aanspreekpunt. Het betreft onderdelen voor deze Fezer-vacuümheffers, zoals zuignappen, kranen en hendels. “Bij nood aan nieuwe stukken moeten we snel kunnen schakelen”, stelt CEO Dirk Haerinck. Fleetwood bleek meteen de oplossing volgens hem: “Een uur na onze eerste aanvraag kregen we antwoord van Klaas.” De Fleetwood- zaakvoerder voegt toe: “Fezer houdt alle data van de machinenummers bij en heeft een overzicht van alle componenten.”

Transparantie

“Bij de offerte is er al een opgave van de levertermijn”, verklaart Klaas. Voor hem is een vlotte communicatie en efficiënte beleving cruciaal: “Het is vanzelfsprekend dat er kort op de bal gespeeld wordt.”

© Metallerie

Nog meer nieuws van Fleetwood