Blog

Columbus Vacuümpers Werkplaats-ergonomie

Columbus: De wereldwijde marktleider voor vacuümpersen

Terwijl het vlak verlijmen beperkt blijft tot het lijmen op platte platen, kan je met een vacuümpers een laminaat- of fineerlaag verlijmen op alle mogelijke ronde, gebogen, grillige of organische vormen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Columbus ontwikkelde zich tot wereldmarktleider in dit vakgebied.  De vacuümpersen van Columbus zijn uitermate geschikt voor prototypes, stukwerk en serieproductie.

Ronde en organische vormen zijn sterk in opmars in de interieurbouw. Talrijke keukens worden voorzien van ronde kasten. Deze gebogen houten vormen vereisen in tegenstelling tot vlakverlijming een aangepaste flexibele perstechniek: vacuümpersen met een membraan. 

Ook in de jachtenbouw worden de vacuümpersen van Columbus ingezet om de talrijke gebogen vormen te creëren die vereist zijn voor de bouw van een prachtige boot. De techniek van vacuümpersen zien we ook terug bij allerlei composiettoepassingen. Door het opwarmen en buigen kan elke denkbare toepassing – bijvoorbeeld stoelen of lavabo’s – in dit materiaal gecreëerd worden.  

Lijmen op mal

Bij een vacuümpers heb je steeds een mal nodig waarop je het in te lijmen stuk kan plooien. De pers drukt vervolgens de fineer- of laminaatlaag op de onderliggende mal. De vacuümpersen kunnen hiervoor een drukkracht ontwikkelen die varieert van 80 tot 150 ton of zelfs meer. Het persen verloopt met een gelijkmatige druk langs alle zijdes. Wanneer vereist kan je met een vacuümpers ook vlakke platen verlijmen.

Pionier in vacuümpersen

Columbus is de absolute pionier in vacuümpersen. Voor elke uitdaging biedt Columbus een oplossing dankzij de doorgedreven technische innovatie. 

Zo telt het gamma ook kantelbare vacuümpersen die slechts een doorgang van 80 centimeter nodig hebben en dus perfect kunnen geplaatst worden in kleinere werkateliers.

Daarnaast bezit Columbus een patent voor modulair uitbreidbare vacuümpersen. Afhankelijk van de evolutie van je behoeftes kan je jouw vacuümpers voorzien van extra functies en mogelijkheden. Een mogelijke aanpassing omvat het wegnemen van de scharnieren aan het deksel zodat het te persen object bij het dichtklappen niet weggeduwd wordt. Wanneer je start met het persen van hout, kan je met verwarmingsmodule onder de pers je installatie uitbreiden naar het persen en verlijmen van kunststoffen.

Een laatste optie van Columbus is maatwerk. Heb je specifieke noden of wensen die niet kunnen worden opgevangen met één van de modules? Contacteer ons gerust. We werken op maat een oplossing uit.   

Download hier de brochure van Columbus.

Nog meer nieuws van Fleetwood

  • All
  • Fleetwood Team