Blog

Hefsystemen Mobiel Werkplaats-ergonomie

“Ook op technische scholen is ergonomie meer dan ooit aan de orde”

VTI Ieper investeerde in ergonomische werkbank en platentransportwagen

Fleetwood ondersteunde de technische middelbare school VTI uit Ieper met de aankoop van een platentransportwagen die omgebouwd kan worden naar een ergonomische werkbank. Zware houten platen moeten niet langer manueel worden opgetild en verplaatst. Met deze aankoop wordt de rug van vele jonge leerlingen gespaard van deze belasting. “Ook op scholen krijgt ergonomisch werken nog veel te weinig aandacht”, zo vertelt zaakvoerder Klaas Lecluyse van Fleetwood. “Wij zijn in elk geval verheugd met deze investering in ergonomie”, zo stelt Rik Robaeys, logistiek verantwoordelijke voor de houtafdeling. “Gezien de vele andere noden voor machines, gereedschappen en materialen is het voor een technische school jammer genoeg niet zo eenvoudig om hierin te investeren. Eigenlijk zouden we een voorbeeldrol moeten kunnen opnemen.”

De ergonomie verbeteren in werkateliers en productieomgevingen. Zo luidt de missie van Fleetwood. Deze uitdaging vraagt niet alleen de inzet van bedrijven, ook in technische scholen moet er meer aandacht komen voor ergonomie. “Jongeren met nog een lange school- en beroepscarrière voor de boeg, beseffen meestal onvoldoende de kwetsbaarheid van je rug bij verkeerde belasting. Je hebt maar één lichaam, wees er spaarzaam op”, aldus Klaas Lecluyse.

Juiste tools en hulpmiddelen

Ook ergonomisch werken moet je aanleren met de juiste tools en hulpmiddelen. “Jammer genoeg zijn de budgetten van technische scholen meestal uiterst krap én worden investeringen in ergonomie al te vaak geschrapt”, zo stelt Klaas Lecluyse. Rik Robaeys beaamt volledig: “Door een gebrek aan middelen is het moeilijk om te investeren in ergonomische oplossingen. Hierdoor is het ook niet eenvoudig om ergonomie onder de aandacht te brengen van de leerlingen. Ze voelen zich nog jong en sterk, waardoor ergonomisch tillen voor hen niet meteen belangrijk lijkt. Nu ze zelf de voordelen ervaren van de verstelbare werkbank en de platentransportwagen zijn ze uiterst enthousiast. Ze ervaren nu zelf hoe het ook anders kan.”

Inspanning

Fleetwood denkt mee na met scholen over hoe ze de ergonomie tijdens de praktijklessen kunnen verbeteren. “Waar nodig zoeken we naar oplossingen zodat scholen effectief kunnen investeren in ergonomische oplossingen. Zo deden we graag een financiële inspanning zodat VTI in Ieper sinds kort kan beschikken over een ergonomische werkbank van R. Beck en een platentransportwagen.” De school is hier enorm dankbaar voor. Rik Robaeys: “We leerden Klaas kennen op een beurs, vervolgens is hij op onze school langs geweest om de situatie te analyseren. Zijn advies en tips waren voor ons van grote waarde en hebben geleid tot deze eerste investeringen. Hopelijk volgen er nog meer.”

Niet meer manueel dragen

Dankzij de platentransportwagen kunnen de zware houten platen verticaal gestockeerd worden, maar moeten de leerlingen ze niet langer manueel oppikken en dragen. De transportwagen brengt de platen in een horizontale positie, waarna één leerling de plaat naar de zaagmachine transporteert én meteen op de juiste manier weer neerlegt.

Nog meer nieuws van Fleetwood