Blog

Vacuümheftechniek Werkplaats-ergonomie

Ergonomisch platen tillen en verplaatsen, zonder risico op beschadigingen

Ergonomisch platen tillen en verplaatsen
Voor een interne herindeling van het productieatelier zocht Interieur Design uit Steinfort naar een handige vacuümheffer om het plaatmateriaal te tillen, te verplaatsen en – zonder risico op beschadigingen – neer te leggen op de zaagmachine. “Wij leverden en installeerden onze Fleetwoodlifter van het Duitse kwaliteitsmerk Fezer”, vertelt Klaas Lecluyse. “Dankzij dit vacuüm hefsysteem behoort het manueel tillen van de platen door twee personen voorgoed tot de verleden tijd. Dankzij de efficiëntie- en snelheidswinsten betaalt deze investering zichzelf snel meer dan terug. Bovendien gebeurt het heffen en tillen nu volledig ergonomisch.”

Interieur Design in het Luxemburgse Steinfort ontwerpt en creëert interieurprojecten op maat. Keukens, dressings, badkamers, slaapkamers,… Alle maatmeubilair is mogelijk. Deze gespecialiseerde interieurbouwer gaat geen enkele uitdaging uit de weg. De lat ligt bijzonder hoog. De vakmensen van Interieur Design werken dagelijks met de beste en meest exclusieve materialen. Talrijke interieurarchitecten verkiezen Interieur Design als vaste interieurpartner.

Ergonomie op het werk

Op alle vlakken streeft Interieur Design naar de perfectie. Dat geldt ook voor de eigen organisatie en ergonomie op het werk. Klaas Lecluyse: “Met het oog op een herindeling van het productieatelier zocht de zaakvoerder van Interieur Design naar een ergonomisch vacuüm hefsysteem om het plaatmateriaal zonder beschadiging te verplaatsen naar de zaagmachine. Vroeger moest de plaat na het tillen ook manueel op de machine worden geschoven. Naast de inzet van meestal twee personen leidde deze manuele werkwijze geregeld tot beschadigingen en krassen op de kostbare platen.”

Vacuüm hefsysteem

Dankzij de installatie van een vacuüm hefsysteem met een reikwijdte van maar liefst 12 meter kan één medewerker elk plaat zonder fysieke inspanningen ergonomisch tillen, verplaatsen en neerleggen. “De vacuümheffer bestaat uit een centraal geplaatste paal van 4 meter hoog met een zwenkarm van 6 meter lang. Het toestel functioneert op basis van een vacuümpomp en kan platen tot 140 kilogram tillen en verplaatsen. Platen tot 2000×2800 mm kunnen probleemloos door de vacuümgrijper opgenomen worden. Alles verloopt bovendien veel sneller. Collega’s moeten niet langer gestoord worden om te helpen. De bediening is bijzonder licht.”

Plug & play

De vacuümtechniek van de Fleetwoodlifter werkt ‘plug & play’. “Het zwenken van de last is bijzonder eenvoudig en vereist geen kracht. De vacuümgrijper wordt met een knop in de handbediening geactiveerd. De platen kunnen via een kleine hendel tot 90° gekanteld worden. Deze vacuümheffer is niet onderhevig aan sleet. Binnen 20 jaar werkt dit ergonomisch tilsysteem nog even feilloos als op de eerste dag. Dankzij de flexibiliteit kan deze vacuümheffer ook van dienst zijn in de kunststof- of staalnijverheid.”

Nog meer nieuws van Fleetwood

  • All
  • Fleetwood Team